luni, 9 iulie 2012

Reguli webdesign pentru optimizare seo


Multi specialisti sau semi specialisti prefera sa stabileasca regulile pentru optimizare site dupa ce au facut siteul.  Merge si asa, dar cel mai bine ar fii sa avem acesti indicatori in vedere inca dinainte de a concepe structura siteului, ma refer la design si programare php.

Exista cateva aspecte extrem de importante care trebuie luate in considerare chiar inainte de a incepe designul siteului tau. Daca faci treaba bine si planuita vei vedea ca siteul se va optimiza mult mai repede si mult mai usor decat daca incerci optimizarea dupa ce el este deja realizat.

Sfatul meu este ca inainte de a  incepe sa faci un site e sa stabilesti o conferinta de consultanta seo cu o firma de specialitate sau ma rog, un individ care are o oarecare reputatie in domeniu. 

Trebuie sa ai in vedere cateva aspecte extrem de importante atunci cand doresti sa realizezi un site nou. Haideti sa enumeram cateva dintre ele .


Regula 1 : Scrie cod pe intelesul robotilor motoarelor de cautare.

Aceasta regula specifica ca codul siteului tau trebuie sa fie compatibil cu si pe intelesul robotilor principalelor motoare de cautare : Google, Yahoo, Bing si Ask. Trebuie avut in vedere ca robotii motoarelor de cautare au anumite limitari predefinite in ceea ce priveste scanarea si indexarea paginilor web.

Robotii nu citesc decat text, celelalte elemente si ma refer la imagini, fisiere audio, video si diverse alte scripturipot interfera in indexarea corect a textului si a paginii web. Pentru a vedea cu ochii vostri cum robotii vad paginile web folositi unealta asta de la Webconfs numita : Search engine spider simulator.

Regula 2 : Atentie de asa zisele friendly url's.

Este foarte important ca siteul dumneavoastra sa genereze linkuri prietenoase, asa zisele Sef url's. Asadar va trebui sa modificati codul siteului astfel incat linkurile secundare sa aiba cat mai putine caractere generate de script si sa fie cat mai aproape de forma www.site.com/numele-paginii.html.

Daca folositi Joomla sau Wordpress sau aproape oricare alt CMS, aveti pluginuri specifice pentru fiecare care vor face automat aceasta corectie odata instalate. In toate celelalte cazuri puteti face aceste tipuri de linkuri folosindu-va de fisierul .htaccess de pe server.

Regula 3 : Sa aveti un cod curat pentru o viteza mai mare.

Chiar daca siteul dumneavoastra la inceput are codul curat, de-a lungul timpului datorita modificarilor ulterioare se poate 'murdari' si deveni greoi, generand diverse erori si chiar reducand viteza de executie a intregului site. 

Pentru a preveni acest lucru se recomanda verificari periodice de genul : elimina spatiile in exces, folositi un validator de cod html care sa va specifice erorile si chiar un verificator de linkuri rupte pentru a elimina linkurile invalide.

Regula 4 : Fixati 'nonindex' tags in fisierul robots.txt

Vor fi diverse pagini pe care doriti ca motorul de cautare sa nu le indexeze, ex : pagina de logare admin, pagina de contact, etc. Pentru ca acest lucru sa se intample va trebui sa ii comunicati prin tagul 'nonindex' in fisierul robots.txt. 

Regula 5 : Folositi 'rel=canonical' pentru linkurile duplicat.

Daca folositi un Cms de tip Wordpress, magento sau Joomla exista sanse mari sa aveti linkuri duplicat
Daca de exemplu scrieti in Wordpress o postare noua si a atribuit la 2 categorii veti obtine cel putin 3
linkuri duplicat : 1. www.site.com/nume-articol.html, 2. www.site.com/categoria1/nume-articol.html si 3.
www.site.com/categoria2/nume-articol.html.

Datorita faptului ca toate aceste pagini url au acelasi continut riscati sa fiti penalizat de motoarele de cautare pentru continut duplicat, asta daca nu se specifica exact cum sa fie tratate aceste pagini.

Cea mai buna metoda este de a spune motoarelor de cautare este folosind comanda 'rel=canonical'. Aceasta
poate fi pusa in <head> cu mana sau folosind un plugin special pentru asa ceva.

Regula 6 : Folositi redirectul 301 

In general acest lucru se face pe server si prin aceasta comanda spuneti motoarelor de cautare sa trateze atat http://site.com cat si http://www.site.com la fel, sa nu le considere linkuri diferite. 

Cam astea ar fii regulile de baza pentru un webdesign sau o programare a unui site nou de care trebuie neaparat sa tineti cont pentru a avea rezultate bune si rapide in motoarele de cautare.

De aici in colo totul tine de alte strategii de gen seo onpage si off page, cateva sfaturi pertinente si actuale gasiti gratuit downloadand acest curs numit Optimizarea seo dupa Penguin Update.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu